TELEFON: 021.310.65.62 sau 021.310.65.63

TIPURI DE AMBALAJ DIN MATERIAL PLASTIC: STII CE MANANCI SI CE BEI? DAR STII SI DIN CE?

În ultimul timp, fiecare dintre noi a înţeles că trebuie sa fie mai atent la ceea ce consumă, alimente sau lichide. Însă puţini îşî dau seama de faptul că este aproape la fel de important DIN CE consumi. Dat fiind parcursul lung din momentul producţiei până în momentul consumului, tipul de ambalaj al unui produs poate interveni în structura acestuia, adaugandu-i substanţe chimice care afectează corpul uman, unele chiar cancerigene.
De pildă, atunci când cumpără apă îmbuteliată, sticlă consumatorii sunt sfătuiţi să verifice pe sticlă tipul de ambalaj din care e facut recipientul, pentru a-şi proteja sănătatea.
Recipientele de plastic ce au imprimate simboluri precum  HDP, HDPE, PP, şi încă câteva nu degajă nici un reziduu toxic în apă. Alte simboluri pot reprezenta substanţe chimice care se pot regăsi şi în apa pe care o bei.
Fiecare producător este obligat sa ştanţeze pe ambalaj tipul de material din care acesta este realizat, fie prin simboluri, fie prin litere sau cifre.
Dar ce înseamna defapt acestea – va prezentăm mai jos traducerea acestor simboluri.
1. PET sau PETE (Tereftalat de Polietilenă)
 
Reprezintă recipiente de unică folosintă. Acestea pot elibera metale grele ce afectează echilibrul hormonal.
PET este probabil cel mai folosit tip de ambalaj pentru comercializarea apei plate. Dar nu numai, multe tipuri de ambalaje sunt realizate din acest material. Datorită faptului că utilizarea repetată a acestui tip de ambalaj creşte riscul degajării de substanţe nocive (unele chiar cancerigene) precum şi al creşterii numărului de bacterii, aşa cum spuneam, ambalajele PET nu trebuiesc refolosite. Decontaminarea sau curaţarea corespunzătoare ar implica substanţe chimice nocive la rândul lor.
 
2. HDP or HDPE (Polietilenă de înaltă densitate).
 
Este probabil cel mai sigur tip de ambalaj, din acest punct de vedere. De aceea instalaţiile moderne de aducţiune a apei sunt realizate din acest tip de material. Este un material plastic ce, practic, nu eliberează nici o substanţă chimică. Experţii recomandă alegerea acestui tip de ambalaj la achiziţia de apă plată, fiind probabil cea mai sănătoasă variantă disponibilă pe piaţă.
HDPE este plasticul acela rigid folosit mai ales la ambalajele pentru lapte, dar şi detergenţi lichizi, cloruri, uleiuri. Este si o variantă ECO de plastic, fiind de regulă realizat din material reciclat şi este şi re-reciclabil.
 
3. PVC sau V (Policlorură de vinil)
 
Reprezintă o variantă de ambalaj nerecomandată pentru produse destinate consumului uman, dat fiind faptul că poate elibera două toxine care pot cauza probleme hormonale.
PVC este un material mai moale, uşor flexibil. De regulă din el se fac folii alimentare, sticle de ulei, blistere pentru medicamente, si multe alte produse. Datorită costului redus, e un tip de ambalaj economic, iar în interiorul casei poate fi folosit – de pildă – în instalaţiile de canalizare şi evacuare a apei. De asemenea, datorită faptului ca nu este afectat de razele solare şi de efectele vremii, mai este folosit la tamplărie (geamuri tip termopan), furtune de grădină, etc.  
 
4. LDPE (Polietilenă de densitate scăzută). 
 
Acest tip de plastic nu poate fi fizic folosit în producţia de sticle, ci mai degrabă pentru sacoşe, plase, saci menajeri etc.  Totuşi, dat fiind faptul că acest tip de material nu eliberează substanţe chimice nocive, în ultimul timp I s-au găsit noi întrebuinţări: ambalarea pâinii, inclusiv la producţia de mobilă sau de haine.
 
5. PP (Polipropilenă)
 
Un tip de plastic alb sau semitransparent, folosit pentru ambalarea iaurturilor, a sucurilor, etc. Este un material rigid dar uşor, are o rezistenţă termică deosebită. Asigură o barieră pentru umiditate, substanţe chimice şi grăsimi. De asemenea este folosită la cutiile de cereale, pe care le păstrează uscate şi proaspete. PP este folosită şi la fabricarea scutecelor de unică folosinţă, a găleţilor, a caserolelor, a dopurilor de sticle, recipienţi pentru margarină şi iaurt.
 
6. PS (Polistiren)
 
Este un alt material periculos, desi des folosit în industria ambalajelor alimentare. Eliberează substanţe chimice cancerigene, şi îl puteţi regăsi în paharele de cafea, sucuri, caserole pentru mâncare de tip fast-food (ambalajele tip scoică). Defapt multe dintre ambalajele fast-food sunt fabricate din PS, datorită faptului că e un bun izolator termic, nepermiţând mâncării să se răcească sau sucurilor reci să se încălzească.
Este un plastic ieftin, uşor şi deformabil. Mai este cunoscut şi drept styrofoam, în construcţii este des folosit ca termoizolator (expandat sau extrudat), dar şi la ambalajele pentru ouă, dar şi pentru umplerea cutiilor în vederea transportului (acele guguloaie de “scârţâitoare”). 
 
7. PC (Policarbonat) sau alt plastic neetichetat
 
Este cel mai periculos tip de ambalaj alimentar din plastic, poate elimina BPA (bisfenol A) şi este des utilizat la producţia sticlelor de apă pentru sportivi, chiar a biberoanelor pentru sugari şi recipiente pentru mâncare.
Această categorie a fost gândită astfel încât să includă atât policarbonatul cât şi alte plastice, astfel reciclarea şi reutilizarea acestei categorii de ambalaje nu este standardizată. 
Practic, bisfenolul A este un xenoestrogen cu efecte secundare ce afecteayă sistemul endocrin.Temerile sunt legate de posibilitatea ca, in anumite conditii, Bisfenolul sa migreze in alimente intr-o cantitate care ar pune in pericol sanatatea. In aceste conditii a aparut cererea de inlocuire a policarbonatului cu materiale alternative care nu contin BPA . 
Nu le folositi timp indelungat produsele din plastic pentru ca asta favorizeaza “scurgerea” BPA si a ftalatilor. Nu incalziti produse alimentare in recipiente din plastic la microunde la temperaturi extreme.Incercati sa luati atat mancarea pentru copii cat si conservele la borcan de sticla deoarece BPA este prezent si in ambalajele conservelor metalice.Nu congelati mancare/lapte pentru copii in recipiente de plastic – pastrati borcanelele de la mancarea pentru copii si folositi-le in acest scop.
 
De astazi înainte, verifică si DIN CE mănânci sau din ce recipient consumi lichidele! Verifică de doua ori!
Deci, ce recipiente sunt cele mai sigure – buna întrebare: eu personal le prefer pe cele din sticlă sau metalice!