TELEFON: 021.310.65.62 sau 021.310.65.63

FERICIREA E O STARE DE SPIRIT!

 

Chiar dacă nu e posibil să fim chiar mereu fericiţi, în multe cazuri fericirea noastră e o chestiune de atitudine. De A ALEGE să fii fericit! E atât de simplu!
Din păcate, ne complicăm vieţile inutil, de multe ori, şi ajungem la punctul în care nu suntem capabili să recunoaștem fericirea, chiar şi atunci când stă în faţa noastră.
Cum putem schimba asta? Iată 10 lucruri la care va trebui SĂ RENUNŢI în schimbul fericirii tale:
 
1. RENUNŢĂ la a te mai gândi ce cred alţii despre tine!
 
Ştiu că s-ar putea sa nu vă pară ceva normal la prima vedere, dat fiind faptul că omul în definiţie este o fiinţă socială. Însă, a-şi pierde timpul făcându-şi griji referitor la ce cred alţii despre tine e o irosire a energiei. Nu vei reuşi niciodată să faci pe plac tuturor, şi până la urmă nu-i treaba TA ce consideră ei despre tine... Ştii vorba aia din bătrâni: cine mă vrea, mă place asa! Chiar daca vei reuşi să te faci plăcut de mai multe persoane, nu vei mai fi tu însuţi. Şi iarăşi te vei îndepărta de fericire! Aşa vei face un pas spre fericire!
 
2. RENUNŢĂ la eforturile de a fi pe placul tuturor!
Această a doua regulă decurge din cele scrise mai sus: Fii tu însuţi. Dă tot ce ai mai bun din tine, dar fii tu însuţi. Vei atrage, în mod automat, persoanele care trebuie să îţi fie alături. Fii natural. Te vei şi simţi ”în mediul tău” lângă persoanele care te plac exact aşa cum eşti. şi cu parţi bune şi cu parţi rele. Decât să porţi mereu o mască, să te simţi ”precum peştele pe uscat”, mai bine un cerc de prieteni care să te accepte aşa cum eşti, o persoană unică, cu multe calităţi dar şi cu unele defecte! Aşa vei face un pas spre fericire!
 
3. RENUNŢĂ la a-i bârfi pe alţii!
În primul rând, -i a-i bârfi pe alţii consumă inutil energie. Energia respectivă mai bine pune-o la lucru pentru ceva constructiv. Apoi, cei alături de care bârfeşti, te vor bârfi şi pe tine, la rândul tau, pe la spate. Nu în ultimul rând, a crede în bârfe e semn de naivitate. De regulă sunt pure răutăşi, generate de invidia sau chiar lipsa de informare a altora. Bârfa în sine e o atitudine negativă. Poate pe moment te poate face să te simţi superior altora, însă în acelaşi timp îţi va planta şi sămânţa neîncrederii în forţele tale proprii. Ştii că şi tu la rândul tău vei fi bârfit şi asta te va demoraliza. Aşa vei face un pas spre fericire!
 
4. RENUNŢĂ la a-ţi face griji inutile!
Acolo unde zboară gândul, zboară şi energia. Atunci când îţi faci griji, investeşti timp şi energie în ceva ce nu doreşti să ţi se întâmple. Mai bine înveţi să treci peste şi, de ce nu, ai incredere în puterea ta de a rezolva orice situaţie neplăcută ce ar putea apărea. Aşa vei face un pas spre fericire!
 
5. RENUNŢĂ la nesiguranţă!
Fii mereu sigur pe tine. Ai încredere în forţele tale. Eşti unic, eşti o mică parte din Univers, ai puterea să muţi munţii din loc. Doar că nu eşti conştient de asta! Atunci de ce să îţi fie teamă, de ce să te simţi nesigur... Toţi cei pe care îi admiri sunt şi ei simpli oameni. La fel ca tine! Doar că, la un moment dat, şi-au depăşit temerile şi au ştiut să facă un pas înainte! Fă şi tu pasul acela! Aşa vei face un pas spre fericire!
 
6. RENUNŢĂ la a lua totul personal!
Adevărul e că majoritatea celorlalţi sunt prea ocupaţi cu propria lor viaţă, cu grijile, cu temerile lor. Le pasă prea puţin de ce faci tu. Lumea lor nu se învârte în jurul tău... aşa cum nici lumea ta nu se învârte în jurul altcuiva. Ţi-a greşit cineva? Iartă şi uită. Dacă ţi-a greşit şi a doua oara, iarta şi uită-l!
 
7. RENUNŢĂ la trecut!
Se spune că cea mai mare calitate a trecutului e că... a trecut! Cu toţii am suferit la un moment dat, cu toţii am făcut greşeli, cu toţii am pătimit pentru ele... Important este să ai puterea să treci peste orice eşec, şi de asemenea să înveţi din orice greşeală. Numai cine nu trăieşte nu greşeşte, putem parafraza un proverb. Orice experienţă neplăcută ai trăit, te-a învăţat ceva sau te-a făcut mai puternic. Aşa vei face un pas spre fericire!
 
8. RENUNŢĂ la a cheltui bani pentru a-ţi cumpăra fericirea!
Trăind simplu lasă loc pentru a-ţi îmbunătăţi viitorul. Este în firea omenească sa-şi dorească mereu mai mult. Şi odată atins un anumit prag, te vei simţi nefericit. Nefericit că nu poţi „mai mult” sau „mai bine”. Orice scară se urcă treaptă cu treaptă. Ai o viaţă întreagă să ajungi sus. Ne complicăm vieţile încercând să agonisim cât mai mult, şi asta de multe ori în detrimentul fericirii: nu poţi fi fericit trăind doar pentru a munci şi pentru a agonisi!
Caută să te îmbogăţeşti altfel: spiritual, sufleteşte. Să ai mulţi prieteni, care să te înţeleagă şi accepte. Limitează-te la cât ai nevoie să te simţi confortabil, să poţi să pui mai uşor în practică sfatul cu renunţarea la griji. Iarăşi ma voi folosi de un proverb din înţelepciunea poporului: „cine n-are bani, le duce lipsa, cine are prea mulţi, le duce grija”. Şi apoi, cu banii, ne umplem casele cu chestii inutile. Care nu-ţi aduc deloc fericirea. Căci fericirea stă în lucrurile simple. Uneori, cei mai săraci sunt defapt mai bogaţi. Aşa vei face un pas spre fericire! Munceşte, dar munceşte ceea ce-ţi place. Când faci ce-ţi place, îţi va ieşi mai bine decât atunci când faci ceva din obligaţie. Te vei simţi mai împlinit şi mai fericit!
 
9. RENUNŢĂ la sentimentele negative: ură, invidie, furie, mânie!
Aceste sentimente negative nu îţi vor aduce niciodată ceva bun. E tot o pierdere de energie. Treci peste ele odată pentru totdeauna, sunt probabil obstacolul cel mai mare în calea fericirii! Renuntă la ele şi vei privi lumea cu alţi ochi! Aşa vei face un pas spre fericire!
 
10. RENUNŢĂ la încercarea de a avea totul sub control!
Controlul este iluzoriu. Lumea în sine este de necontrolat. Pentru om, se numeşte soartă. Pentru planetă în sine se numesc „fenomene imprevizibile”. Universul este într-o continuă mişcare, şi fiecare atom este parte din el. Învaţă să accepţi mereu „noul” să te sincronizezi. Intră în armonie cu această tendinţă. Ba chiar fii dintre cei ce o imprimă! Aşa vei face un pas spre fericire!
 
Nu în ultimul rând, nu uita să zâmbeşti. Oricât ţi-ar fi de rău. Oricât ţi-ar fi de greu.  
 
Vlad Ilie