TELEFON: 021.310.65.62 sau 021.310.65.63

DETOXIFIEREA ORGANISMULUI

“Toti oamenii vor sa aiba sanatate, dar des fac totul împotriva ei.” (proverb latin)
 
DETOXIFIEREA este procesul fiziologic de neutralizare si eliminare din organism a compusilor toxici rezultati in urma diferitelor procese metabolice. Organele cu rol esential in detoxifiere sunt colonul, ficatul, creierul, rinichii, plamanul si pielea.
Conceptul de detoxifiere este cunoscut inca din Antichitate, cand medicii considerau ca afectiunile manifestate prin durere si oboseala nu puteau fi vindecate complet fara o cura de detoxifiere asociata.
Astazi, s-a demonstrat ca multe metode de tratament nu ofera rezultate pe termen lung fara o cura de detoxifiere. Astfel, se pot trata eficient tulburarile de tranzit, oboseala cronica, sindromul dureros sau epuizarea hepatica. Ca urmare, organismul revine la capacitatea normala de functionare (va simtiti bine), iar, in exterior, veti constata si o usoara scadere in greutate, precum si o imbunatatire marcanta a aspectului pielii.
Cand avem nevoie de detoxifiere?
Conform lui dr. Steinman, de la Academia Nationala de Stiinte din SUA, orice persoana sanatoasa are un nivel specific de toleranta la actiunea toxinelor, pentru mentinerea echilibrului biochimic si metabolic al corpului. In cazul in care cantitatea de toxine din corp se afla sub acest nivel, corpul se adapteaza si le elimina de la sine. “Oricum, spune dr. Steinman, cand sistemul este depasit, mecanismul de aparare al corpului nu mai functioneaza si pot aparea simptome ca oboseala cronica, confuzie, irascibilitate etc”.
Colonul este organul-pilot in ceea ce priveste detoxifierea, aici avand loc transformarea si absorbtia finala a principiilor alimentare, precum si eliminarea lor. Diferitele metode de detoxifiere a colonului se recomanda, mai ales, persoanelor cu tranzit intestinal scazut, pentru ca materiile fecale sa nu stagneze prea mult timp in contact cu mucoasa intestinala si, astfel, sa forteze organismul sa absoarba aceste toxine.
Detoxifierea se poate obtine prin cresterea aportului de fibre, de substante cu efect laxativ sau purgativ sau prin efectuarea de clisme, aceasta din urma fiind o metoda destul de neplacuta.
De retinut este faptul ca in colon ajung principiile alimentare rezultate in urma digestiei care are loc, in mare parte, la nivelul stomacului, dar si a digestiei si absorbtiei de la nivelul intestinului subtire. O buna functionare a acestor parametri (sucuri digestive, enzime, peristaltism) atrage dupa sine un tranzit colonic optim si o stare generala buna.
Ficatul – “uzina organismului” - ­distruge virusurile si bacteriile si neutralizeaza toxinele eliberate de acestea sau in urma distrugerii acestora, inactiveaza si elimina substantele toxice (aditivi alimentari si conservanti, medicamente, metale grele etc), retine din sange reziduurile metabolismului celular si produsii rezultati in urma degradarii celulare.
 Indigestiile repetate la principii alimentare care, inainte, nu generau astfel de tulburari, constipatia, modificarea aspectului pielii (pete, deshidratare etc) sau oboseala nejustificata sunt semne ca ficatul are nevoie de o detoxifiere.
Cresterea sintezei si a evacuarii biliare este esentiala, deoarece bila transporta grasimile si toxinele stocate in ficat spre a fi eliminate prin scaun; aportul de fibre alimentare este extrem de util, pentru ca acestea, odata ajunse in intestin, leaga acizii biliari si grasimile si ii elimina in materiile fecale.
Avand in vedere ca urmatoarea perioada se caracterizeaza printr-un aport de minerale, vitamine si fibre de origine vegetala deficitar, iar alimentatia va fi predominant formata din  preparate de origine animala si/sau conservate, sistemul digestiv va avea nevoie de suport. In plus, urmeaza perioada Sarbatorilor de Iarna, moment in care se vor inregistra excese alimentare. Asadar, pentru a nu va periclita starea de sanatate, nu uitati de posibilitatea efectuarii unei cure de detoxifiere a organismului.
 
 
Dr. Ana – Maria Rizea